DRUKPUNTEN

Hapkido, een complete gevechtskunst
 
Wanneer je wordt aangevallen, heb je als verdediger drie mogelijkheden:Wegvluchten, of afhankelijk van het soort aanval, je losrukken en weglopen.Je tegenstander overmeesteren en onder controle houden dmv een klem of greep.
 
Schade toebrengen aan je tegenstander dmv een slag, stoot, trap, verdraaiing van een gewricht en drukpunt manipulaties.
 
Om deze drie mogelijkheden optimaal te kunnen benutten leer je tijdens de verdediging -Hapkido les de verschillende basisonderdelen zoals val breken bevrijdingstechnieken, afweren, slagen, trappen en stoten, het uit evenwicht brengen van de tegenstander door hevel en hefboomtechnieken, het controleren van de tegenstander gebruikmakend van klemmen en grepen, arrestatietechnieken, verdediging tegen wapens enz. In een gevorderd stadium leer je omgaan met wapens zoals de korte stok, lange stok, touw (sjaal) waaiers, en zwaard, kubotan. 
 
Hapkido kent verder ook het gebruik van drukpunten. We noemen dit drukpunt manipulaties. Drukpunten zijn punten die in de accupunctuur en acupressuur gebruikt worden voor revalidatie. Deze drukpunten kunnen in het Hapkido op verschillende manieren gebruikt worden. Het is de bedoeling om de tegenstander met een onschadelijke pijnprikkel tijdelijk buiten gevecht te stellen.
 
 
 

© W.Woortman